" Tot els surt bé a les persones amb un caràcter dolç i alegre"

Voltaire (1694-1778) . Filòsof i escriptor francés

27 de gener 2010

NO !

Fa una setmana que no es parla d'altra cosa. Els grans debats en aquest país duren una setmana i això vol dir que la setmana vinent ningú recordarà tota la polèmica sobre la ubicació del Magatzem Temporal Centralitzat (MTC), conegut popularment com el cementiri nuclear.
Durant els últims dies, dos alcaldes han estat linxats públicament: l'alcalde de Yebra a Guadalajara i el d'Ascó a la Ribera d'Ebre. En ambdós casos ho han estat per fer una aposta valenta i decidida pel futur del seu poble. Chapeau per ells!
En aquest cony de país, hi ha molta gent està en contra de moltes coses i la gran majoria de les vegades amb un argumentari poc elaborat, farcit de mitges veritats i carregat d'ignorància interessada o fingida.
En aquest cas, estan en contra dels cementiris nuclears i ignoren que encara que ara mateix tanquessin totes les centrals nuclears del món, infraestructures com aquesta s'haurien de construir igualment per gestionar els residus ja existents i que actualment s'amunteguen en les piscines de cada central nuclear.
I jo em pregunto: Quin lloc millor per acollir aquest tipus d'instal·lacions que en municipis que fa dècades que pateixen l'estigma social de tenir centrals nuclears i que ara se'ls obre la porta de poder-ne treure algun profit (feina, ingressos i un futur) amb un projecte d'un impacte ambiental infinitament menor al de les pròpies centrals nuclears? Per no parlar d'una cosa que es diu solidaritat territorial....
Aquests mateixos que estan en contra del cementiri i de les centrals nuclears, en el debat sobre el model energètic del país també estan en contra de:

  • la valorització energètica dels residus ja que no volen incineradores.
  • del mapa de parcs eòlics perquè malmeten el paisatge i maten ocells.
  • de la construcció de noves preses per l'aprofitament hidrològic dels rius, ja que frenen els sediments.
  • de les centrals tèrmiques vista la desgràcia ambiental de Cercs
  • dels horts fotovoltàics perquè ocupen grans extensions de zones de conreu.
  • i, com no, de la interconnexió elèctrica amb França... la famosa MAT.

Això si, cada dia quan es fa fosc encenen el llum i no tenen ni punyetera idea d'on s'ha generat la energia que consumeixen i què s'ha hagut de fer perquè arribi fins a casa seva.
Als meus amics de la "Cultura del NO" només els puc dir que per fer truites s'han de trencar ous!

3 comentaris:

Anònim ha dit...

http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idtipusrecurs_PK=7&idnoticia_PK=682540

Aleix Canalís i Alsina ha dit...

I?

Anònim ha dit...

Amb tots aquests alguns ens hi barallem cada dia, company. i no sempre ens en sortim.

Marc