" Tot els surt bé a les persones amb un caràcter dolç i alegre"

Voltaire (1694-1778) . Filòsof i escriptor francés

26 de setembre 2012

Tornar a mirar el riu cinquanta anys després




Ben aviat commemorarem el cinquantè aniversari de les riuades que van afectar el Vallès l’any 1962. El proper 25 de setembre, molts veïns i veïnes reviuran el record d’un dels episodis  més tràgics de la nostra història moderna, que van segar la vida de més de 700 persones a tot el Vallès.
L’any 62, bona part de la vida quotidiana d’un bon nombre de persones de la nostra vila girava al voltant del Ripoll. Era l’època d’esplendor de la indústria tèxtil del país i Castellar, gràcies al potencial que oferien les indústries vinculades a la Família Tolrà (el Molí d’en Busquets i Can Barba), entre d’altres, no n’era una excepció.
Poc a poc però, i passats aquests cinquanta anys, el paper del Ripoll a la vida dels castellarencs i castellarenques ha canviat radicalment. El que abans era l’origen de la principal activitat econòmica de la vila, en les darreres dècades ha caigut en l’oblit i ha sofert un procés de degradació progressiva que ha fet trontollar bona part dels rics valors arquitectònics, ambientals i paisatgístics de tot l’àmbit fluvial.
Per començar a invertir aquesta inèrcia, durant els darrers anys s’han realitzat una sèrie d’actuacions al riu per tal de tornar-lo a  posar en valor. S’han ordenat diverses zones d’horta pública, s’han senyalitzat els diferents itineraris riberencs, s’ha aconseguit una millora molt significativa de la qualitat de l’aigua, s’han fet esforços per mantenir en bon estat els camins i s’han realitzat neteges periòdiques, tant per eliminar residus com per eliminar espècies invasores que posaven en perill la fauna i flora autòctones, entre d’altres.
Malgrat tots aquests esforços ja realitzats, el cert és que encara ens queda molta feina per fer per poder tenir el riu com ens agradaria. En aquest sentit, creiem que el fet que la recuperació de l’àmbit del Ripoll sigui un dels principals eixos vertebradors de la revisió del Pla General que s’està  duent a terme, és una oportunitat històrica per tornar a convertir el riu en una zona de la que tots els castellarencs i castellarenques en puguem gaudir i sentir-nos-en orgullosos.