" Tot els surt bé a les persones amb un caràcter dolç i alegre"

Voltaire (1694-1778) . Filòsof i escriptor francés

03 de desembre 2012

Aturar un drama




Si bé és cert que la problemàtica dels desnonaments al nostre país és portada  als mitjans de comunicació només d’uns mesos ençà, no és menys cert que aquesta problemàtica porta afectant a moltes famílies des de ja fa uns anys.
Des d’un Ajuntament com el nostre, els recursos que tenim per poder incidir d’una manera directe en aquest àmbit és més aviat pocs, ja que ni el marc legal ni el competencial ens dóna eines per tal de poder  afrontar i donar respostes a aquest drama social que en viscut, o estan  vivint,  un grup relativament important de famílies castellarenques.
Per aquests motiu, ja fa quatre anys, que en el si de l’Ajuntament, treballa una comissió d’habitatge integrada per responsables de Serveis Socials i de l’Oficina Local d’Habitatge, que d’entre altres atribucions, té com objectiu detectar i assessorar a les famílies  que tenen problemes per afrontar els seus deutes hipotecaris, amb l’objectiu d’evitar situacions dramàtiques que comporten els processos de desnonament.
En aquest sentit,  hem eliminat l’impost de plusvàlua, a nivell municipal, per a les persones que aconsegueixin la dació en pagament, hem intermediat entre les entitats financeres i els afectats per evitar els desnonaments i hem destinat una part important dels nostres recursos a ajudar a les persones que han perdut la seva vivenda.
En aquest context, i tenint en compte que la situació s’agreuja dia a dia,  aquesta setmana l’Alcalde ha adreçat una carta a totes les entitats financeres amb oficines al nostre municipi, instant-les a suspendre tots els procediments d'execució hipotecària que afectin famílies castellarenques, si més no fins que es posi en marxa la nova regulació anunciada pel govern de l’Estat.
D’altra banda, també s’ha fet avinent via carta, al Parlament de Catalunya, al Congrés dels Diputats i als presidents de la Generalitat i del Govern Central la necessitat d’establir una moratòria que paralitzi els desnonaments de les famílies en situació d’insolvència sobrevinguda i involuntària.
En resum, ens trobem davant una situació d’emergència social, i des dels Ajuntaments reclamem un nou marc legal que ens permeti garantir el dret a l’habitatge a tots els nostres veïns i veïnes.