" Tot els surt bé a les persones amb un caràcter dolç i alegre"

Voltaire (1694-1778) . Filòsof i escriptor francés

11 de juny 2009

Saber dir "no" és necessari

Tinc un bon amic que un dia em va dir:

"Al món hi ha dues classes de persones: les que volen dir que sí i les que volen dir que no".

Pensant en ell, en el seu benestar i en el seu futur, he trobat un article d'una psicòloga que crec que li pot ser útil.

" Us heu parat mai a pensar com repercuteix la paraula “no” en la nostra autoestima?

Moltes vegades les persones que ens envolten ens demanen favors, o ens proposen coses que no ens venen de gust, o que sabem que ens perjudiquen i que són injustes. Aleshores, tendim a dir que sí, a donar-los la raó, per timidesa, per por a tenir problemes amb els altres, o per pena. Tot i que no hem d'agafar per hàbit dir que no a tot, les persones hauríem de tenir la capacitat de defensar les nostres opinions i dir no a aquelles propostes que no ens són del tot satisfactòries, que ens perjudiquen. Hem d'aprendre a manifestar-nos quan creiem que se'ns està fent una injustícia.
Hi ha persones que no els costa dir que no, però n'hi ha d'altres que tenen dificultats per fer-ho i que no saben defensar les seves posicions i els seus drets amb seguretat i fermesa.

Conseqüències d'aquestes dificultats:

Et sents malament perquè no et veus capaç de defensar el que penses. En conseqüència la teva autoestima i la teva capacitat d'autoafirmació es veuen perjudicades.

Pots tenir problemes, si la situació et perjudica.

Els altres et veuran com una persona amb poc criteri i fàcil de manipular.

Sempre t'estaran proposant coses inadequades, o et faran injustícies.

No es realitzaran mai les teves propostes.

Per això és bo aprendre a rebutjar demandes que no ens convenen i defensar els nostres drets i punts de vista sense sentir-nos culpables. Cal donar prioritat a les nostres necessitats sense sentir-nos egoistes. Dir no en determinades situacions és un molt bon indicador de la nostra autoestima i de la nostra capacitat de decisió.

Els avantatges de saber dir no:

Expresses als altres el que sents i els demostres que saps què necessites i que actues en funció dels teus propis criteris, prenent les teves decisions.

Augmentes la seguretat en tu mateix i la teva autoestima. Això et fa sentir bé.

Evites que s'aprofitin de tu i defenses els teus drets. A la llarga els altres sabran què et poden demanar i què no.

Desenvolupes un bon control de les situacions socials. La sinceritat i la confiança reforçaran les teves relacions socials de forma positiva.

Poses a prova la relació amb els altres. Les persones que t'aprecien i valoren t'entendran i respectaran la teva opinió.

Ara bé, s'ha de dir no amb educació, coherència, serenitat, respectant l'opinió dels altres (sense desestimar les seves idees), i cedint quan ho creguem oportú. A més a més, de vegades, s'ha d'argumentar la nostra posició per donar l'opció als altres a fi que ens entenguin, i així estalviar-nos conflictes amb les persones que ens envolten.

Pilar Meca Fàbrega
Psicòloga - Col. 12.550 "