" Tot els surt bé a les persones amb un caràcter dolç i alegre"

Voltaire (1694-1778) . Filòsof i escriptor francés

02 de març 2010

Victimisme segons la Wikipedia

"El victimisme és la tendència a considerar-se víctima o fer-se passar per tal. Una víctima és qui sofreix un dany personalitzable per cas fortuït o culpa aliena. El victimista es disfressa per tant de víctima conscient o inconscientment simulant una agressió o menyscapte inexistent; i/o responsabilitzant erròniament a l'entorn o als altres.

En Lògica és una retòrica demagògica que busca desprestigiar d'una forma fal·laç la argumentació de l'adversari denotant-la com imposada o autoritària. Per a això, el subjecte victimista posiciona al seu adversari de forma implícita com a atacant en adoptar una postura de víctima en el context de la discussió.

En Psicologia una personalitat victimista o tendència psicològica victimista que pot arribar a desembocar en una conducta patològica com a trastorn paranoide consisteix en una tendència a culpar a uns altres dels mals que un pateix i protegir-se en la compassió aliena. Aquesta tendència es caracteritza per una deformació pessimista de la realitat en la qual el subjecte es capfica en el lament i queda incapacitat per realitzar qualsevol tipus d'autocrítica. És un dels pilars de la cultura de la queixa."


Malauradament, en no gaire temps, m'han fet partícip involuntari de dos d'aquests casos.
Com diuen en castellà: "
Cada palo que aguante su vela"