" Tot els surt bé a les persones amb un caràcter dolç i alegre"

Voltaire (1694-1778) . Filòsof i escriptor francés

15 de gener 2009

Els lobbies i la política municipal

Segons la definició de la Viquipèdia "Es denomina lobby (de l'anglès "entrada" o "sala d'espera") a tot aquell grup de pressió que, per mitjà de diferents estratègies, tracta d'influir en centres de poder executiu o legislatiu amb la finalitat d'afavorir els seus propis interessos o els d'aquells a qui representa. Els lobbies no solen participar directa i activament en política (pel que no solen formar el seu propi partit), però si procuren guanyar-se la complicitat d'algun grup polític que pugui acabar acceptant o defensant els objectius del lobby."

Aquest tipus de grups hom els associa només a grans corporacions o grups que pretenen influir en la política dels estats (per exemple el Club del Rifle dels EEUU, que defensa el dret a portar armes). Res més lluny de la realitat. En la política municipal també existeixen lobbies, els quals de manera voluntària o involuntària exerceixen pressió sobre el govern municipal per fer prevaler els seus interessos per sobre els de la resta. No parlo només d'empreses o possibles contractistes que vulguin treballar per l'Ajuntament, sinó que parlo d'entitats, associacions, clubs o particulars que, la majoria de vegades legítimament, reclamen més atenció i recursos per part de l'administració local.
Quan algú té el privilegi d'exercir un càrrec electe, com és el meu cas (cosa que crec que hauria poder fer tothom en algun moment de la vida), alguns d'aquests grups miren de vegades de coaccionar i influir en les decisions a prendre i en les coses a fer amb raonaments d'aquest estil (agafat només a tall d'exemple):

"Espero y deseo que como tu dices tengais en cuenta todos nuestros problemas y lo podamos solucionar lo antes posible .... no sabemos si una de la soluciones seria hacer unas convocatorias de todos los vecinos delante del ayuntamiento u otros procedimientos que estamos estudiando, lo que si esta claro es que son muchos años y estamos cansados de ver obras por todo el pueblo y nosotros no tengamos lo basico. Espero por bien de todos que no tengamos que llegar a ciertas medidas."

A tots aquests grups i persones, als que han vingut i als que vindran, només dir-los que la voluntat de tota persona que està en un càrrec públic és la de satisfer les necessitats de tots els ciutadans i ciutadanes del municipi, però que malauradament els recursos són limitats i s'ha de prioritzar. A tots els que opten per aquesta línia, que sàpiguen que no és el camí, i que a més a més, la coacció o l'amenaça no aconseguiran fer variar mai cap de les decisions que hagi de prendre l'actual equip de govern.


1 comentari:

Anònim ha dit...

Un comentari sobre la cita de la setmana: per sobreviure, tard o d'hora, cada individu ha de pensar en la comunitat.