" Tot els surt bé a les persones amb un caràcter dolç i alegre"

Voltaire (1694-1778) . Filòsof i escriptor francés

12 de març 2009

Per evitar la diàspora del jovent castellarenc.

Un dels fenòmens més estesos entre la joventut castellarenca és la d’haver de marxar del seu poble una vegada fan el pas d’emancipar-se.

El parc d’habitatge que tenim actualment a Castellar no reuneix les característiques necessàries, ni de preu ni de m2 de superfície, perquè els joves castellarencs puguin optar a un habitatge ajustat a les seves necessitats.

En un estudi sobre les característiques del mercat de lloguer a Castellar presentat recentment i fet pels serveis tècnics municipals, es posava d’evidència aquesta realitat. Per una banda, l’estudi deia que més del 70 % dels habitatges de Castellar tenen tres o més habitacions i de l’altra, que el preu mig del lloguer d’un habitatge al nostre poble és d’uns 850 euros al mes.

Tenint en compte aquestes dues dades, no hi ha cap mena de dubte que des de l’administració local hem de treballar per aconseguir rebaixar el preu mig del lloguer al nostre municipi i per posar al mercat habitatges de dimensions més reduïdes idònies per unitats de convivència d’una o dues persones, un sector en clar creixement en els darrers anys.

Per tal d’aconseguir intervenir en el preu dels habitatges de lloguer, des de l’Oficina Local d’Habitatge (OHL), es treballa amb propietaris i llogaters per tal de poder posar en el mercat pisos a preus assequibles, tot oferint un seguit d’avantatges a la propietat i facilitant al màxim les condicions d’accés als llogaters.

Per intervenir en la tipologia dels habitatges, des de l’administració local, només hi ha una manera de poder posar al mercat habitatges petits (una o dues habitacions) i a preus competitius: crear un parc d’habitatge municipal de lloguer.

Per assolir aquest objectiu, i tenint en compte que actualment no hi ha ni un m2 de sòl públic disponible per tal de poder edificar habitatges amb aquestes característiques, l’oportunitat que ofereixen les noves Àrees Residencials Estratègiques (ARE) és única. Un cop es desenvolupin les ARE, Castellar comptarà amb un parc de, com a mínim, 150 habitatges de titularitat municipal. A part, també comptarà amb uns 150 habitatges més que gaudiran d’algun tipus de protecció i disposarem, a més a més, de 6.000 m2 per nous equipaments i 11.000 m2 de noves zones verdes.

En resum, un nou pas endavant per millorar la qualitat de vida dels castellarencs i castellarenques i per fer un poble més cohesionat, amable i socialment més fort.